Levél az Emberi Erőforrások Minisztériumának a kedvezményes bérletekkel kapcsolatban


Gyarmati Brezvai Éva fényképe.



Emberi Erőforrások Minisztériuma
1054 Budapest, Akadémia u. 3.


Balog Zoltán miniszter

Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár

Nyitrai Imre szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár

Dr. Mezei Rita mb. főosztályvezető
Segélyek és Támogatások Főosztálya



Tisztelt Balog Zoltán Miniszter Úr!


Köszönettel vettük az EMMI válaszát az ápolási díjjal kapcsolatosan, amire részletesen fogunk későbbiekben válaszolni.
Addig is engedje meg, hogy segítségükre legyünk. Levelükben azt írja, hogy “egyéb biztosítási alapú ellátásokhoz” hozzáférést tudnának elképzelni:


(idézet a részünkre küldött válaszukból)

Korábban mint az ÉSZ – Érdekvédő Szülők - csoport tagja  fordulunk Önhöz. Mi, a csoport alapítói, magunk is SNI (sajátos nevelési igényű) gyermekeket nevelünk, és célunk a hozzánk hasonló sorsú családok támogatása, illetve gyermekeink jogainak, érdekeinek minél hatékonyabb képviselete a jogalkotók és a törvényhozók felé.

Ezért a figyelmüket felhívjuk egy, az ápolási tevékenységhez kapcsolódó hiányosságra.

A Cseve csoportunkhoz érkező szülői panaszok sorában az SNI gyermeküket óvodába, iskolába, fejlesztő foglalkozásra kísérő szülők levele igen számottevő. Az SNI gyermekek, - életkortól függetlenül- szülői felügyeletre szorulnak, és általában a szülőpár egyik tagja viszi-hozza őket. A közös utazás alkalmával a “Hatósági igazolvány”, azaz a 90%-os utazási kártya (emelt családi pótlékhoz kötött) érvényes a gyermekkel együtt utazó kísérőre is. 

Azonban a kísérőnek ezekről az oktatási/fejlesztő helyekről haza is kell jutnia, hovatovább a gyermekért az adott helyre érte is kell mennie! Amennyiben egyedül utazik, a fenti utazási kedvezmény már nem illeti meg, teljesárú jegyet kell vásárolnia a HELYI járatokra. Egy teljesárú, tömegközlekedési havi bérlet ára pedig az ápolási díj 40%-át is elviheti.

A hírekből értesültünk arról a példamutató kezdeményezésről, ami Pécsett, a Tüke Busz járatain idén januártól már életbe lépett, nevezetesen: "a GYED, GYES, GYET, TGYÁS, ellátásban részesülők, és azok, akik ápolási díjat vesznek igénybe gyermekük után, azok KISMAMA bérlettel utazhatnak!"


Mára már SZEGED-en is bevezették a kedvezményes bérlet vásárlási lehetőséget.

"Az a bejelentett szegedi lakó -, vagy tartózkodási hellyel rendelkező személy, aki hatósági bizonyítvánnyal igazolja, hogy gyermekgondozást segítő ellátást (GYESE), vagy gyermeknevelési támogatást (GYET), illetve gyermek(e) ápolása jogán ápolási díjat vesz igénybe."
Forrás:
SZEGED kedvezményes bérlet feltételek

Ugyanakkor arról is értesültünk, hogy tervezik a kötelező közlekedési kártya életbe lépését a BKK teljes szolgáltatási területén, illetve a Budapesten kívüli agglomerációs HÉV- és buszjáratokon.

Ezeknek az információknak az ismeretében, arra kérjük a Tisztelt Miniszter Urat, és Önöket, hogy vizsgálják felül, milyen módon tudna a főváros az ápolási díjat igénybe vevők számára egy, a kismama bérlethez vagy a “Hatósági igazolvány”-hoz hasonló, 90%-os mérséklésű kártyát kidolgozni, amelyet helyi viszonylatban is használhatna a gyermeket ápoló kísérője akkor is, ha a kísérő egyedül utazik.

Javasoljuk egy olyan rendszer kidolgozását, amely az ápolási díjban részesülő kísérő helyi közlekedését támogatja, vagyis a kedvezményes utazási lehetőség igénybe vehető legyen, amennyiben az ápolási díjban részesülő helyi lakos, illetve ha az ápoltat ellátó intézmény/fejlesztő hely megközelítése (Budapesten keresztül) csak helyi járattal lehetséges.

Köszönettel és Boldog Karácsonyt!:

Kovács Eszter
Csak Együtt Van Esély (CSEVE) csoport alapító


2017.12.12


Zárt Facebook csoportunk itt található:


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések