Családbarát? Gyerekbarát? Tények - ÉSZ érvek

NYÍLT LEVÉL MAGYARORSZÁG DÖNTÉSHOZÓINAK
Tisztelt Képviselő Asszony / Képviselő Úr!
Mi, tartós beteg és fogyatékkal élő gyermekeket nevelő szülők szavazatunkkal megadtuk Önöknek azt a privilégiumot és megtiszteltetést, hogy képviselhetik érdekeinket a Tisztelt Házban. Mi, magyar állampolgárok és így az Önök megbízói és munkaadói az alábbi érdekünk képviseletével bízzuk meg Önöket:
AZ ÁPOLÁSI DÍJAT, A TARTÓSAN GONDOZÁSRA SZORULÓ SZEMÉLY OTTHONI ÁPOLÁSÁT ELLÁTÓ NAGYKORÚ HOZZÁTARTOZÓ RÉSZÉRE BIZTOSÍTOTT ANYAGI HOZZÁJÁRULÁST MINŐSÍTSÉK ÁT MINIMÁLBÉRES MUNKAVISZONNYÁ VAGY MINIMÁLBÉRES FOGLALKOZTATÁSI JOGVISZONNYÁ.
A jelenlegi ápolási díj összege a napi 24 órát igénybe vevő gondozó részére: nettó 27.900 forint.
Nem, nem írtuk el: 27.900 forint.
Nem, tisztelt Képviselő Asszony, tisztelt Képviselő Úr, nem olvasta félre: huszonhétezer- kilencszáz forint.
Hogy kézzel fogható legyen, mutatjuk, mire elég 27.900 forint ápolási díj egy hónapra, azaz 30 napra:
- 1 kg kenyér 179 forint, 30 napra 5.370 forint
- 1 kg hagyma: 159 forint
- fél liter tej naponta 4.335 forint
- 10 darab tojás: 350 forint
- 5 kg krumpli: 1.000 forint
- másfél kg zsír 689 forint
- víz-, gáz-, villanyszámla (nyáron, és természetesen, ha nincs légkondicionáló, medence, szauna stb…) kb. 15.000 forint.
Összesen: 26.903 forint.
Szabadon felhasználható összeg: 997 forint. Lehet belőle luxus vajat venni, esetleg luxus sót. Vagy cukrot. Luxust. Gyógyszert már nem.
Olyan luxuscikkekre, mint fogkefe, fogkrém, WC-papír és bármiféle tisztálkodásra alkalmas szer, sajnos már nem jutott pénz.
Persze ne dramatizáljuk túl a dolgot, hiszen vannak, akik már 50.220 (!) forintot is kaphatnak havonta! Ehhez nem kell mást tenniük, mint egy halmozottan fogyatékos embert a nap 24 órájában fokozottan kell ápolni éjjel-nappal (vagyis emelgetni, mosdatni, öltöztetni, etetni, éjjel forgatni). Nekik ebből a kiemelten magas összegből már az olyan úri huncutság, mint akciós gyümölcs is megengedhető. Ha már a hús nem.
Azon aprócska tényt, hogy ezeknek az embereknek a fokozott fizikai és lelki igénybevétel miatt milyen plusz egészségügyi és pszichés terhekkel kell megküzdeniük, s erre mennyi pénzt kellene költeniük, hagyjuk most figyelmen kívül...
Jelenleg, azaz 2017. május 15-én a több mint 50.000 embert aláznak meg ezekkel az összegekkel.
S hogy a környező országok hogyan teljesítenek? Jobban.
Románia: 85 ezer forint,
Szlovákia: 134 ezer forint,
Csehország: 180 ezer forint,
Horvátország: 137 ezer forint,
Lengyelország: 105 ezer forint.
Ám de hadd idézzük Önöket. Magyarország, 2018. évi központi költségvetés, részlet:
"I. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma fejezet céljai:
“Család- és ifjúságügyért felelős ágazat
A család- és népesedéspolitika célja a demográfiai stabilitás elérése a magyar gyermeket vállaló és nevelő családok megerősítésével, a családbarát közgondolkodást erősítő szakmai programok és akciók végrehajtásával, a családok jólétének növelésével, a munka és a család alapú társadalom kiépítésével, amelyhez az ágazat a társágazatokkal együttműködésben, a családbarát szemlélet erősítésével járul hozzá.
A család- és népesedéspolitika területén továbbra is kiemelt szerep jut a gyermekvállalás ösztönzésének, melynek során az eddigieknél nagyobb hangsúlyt kap a határainkon kívül élő magyar honfitársaink gyermekvállalási szándékainak támogatása, amely egyidejűleg a nemzeti identitás, az anyaországhoz fűződő kapocs megerősítését is szolgálja."
(forrás: parlament.hu)
Ugye még véletlenül sem következhetünk arra, hogy a sajátos nevelési igényű gyermekeink nem illenek bele a "család-barát és munka alapú támogatás" elképzelésbe?
A megbízás teljesítése után nyugodtan elmehetnek aludni. Addig, kérjük, ne tegyék!
Köszönettel és üdvözlettel:
Az ÉSZ csoport tagjai:


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések