TÁJÉKOZTATÁS!

A mai napon megkaptuk a választ a Tarlós István Főpolgármester Úrnak, valamint Dr. Dabóczi Kálmán Vezérigazgató Úrnak 2017 áprilisban irt levelünkre.


A tájékoztatás:

Mindenekelőtt engedje meg, hogy szíves elnézését kérjük az elhúzódó válaszadásért.Tájékoztatjuk, hogy a BKK Zrt. operatív ügyfélszolgálati feladatait 2017. május 1-től kezdődően a BKK Zrt. nevében és megbízásából, közreműködőként a BKK Zrt. kizárólagos tulajdonában álló, BKÜ Budapesti Közlekedési Ügyfélkapcsolatok Zártkörűen Működő Részvénytársaság (továbbiakban: BKÜ Zrt.) végzi a közöttük létrejött Közszolgáltatási Keretszerződés alapján.Engedje meg, hogy Tarlós István Főpolgármester Úrnak, valamint Dr. Dabóczi Kálmán Vezérigazgató Úrnak címzett levelére illetékességből az alábbiakban válaszoljunk.A BKK Zrt. köszönettel vette az ápolási díjban részesülők számára felvetett kedvezménnyel kapcsolatos levelüket, egyúttal szíves elnézésüket kérjük a késői válaszadásért. Sajnos a kérdés áttekintése után a BKK Zrt. nem talált megoldást a levelükben felvázolt utazási kedvezmény bevezetésére. A BKK Zrt. által megrendelt személyszállítási közszolgáltatás területén az alkalmazandó kedvezmények körét és az igénybevételre való jogosultságot központi előírás, a közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményekről szóló 85/2007. (IV. 25.) számú kormányrendelet (a továbbiakban: Kormányrendelet) határozza meg, továbbá egyes kedvezményeket a Fővárosi Közgyűlés is megállapított (ilyen például a kisgyerekes bérlet).A Kormányrendelet alapján a hatósági igazolvánnyal rendelkező személy és a vele együtt utazó egy fő kísérő díjmentes utazásra jogosult a helyi közlekedésben. A kedvezmény csak a kísérés idejére vehető igénybe.A Kormányrendelet előkészítésekor folytatott egyeztetések során a BKV Zrt. képviselői felvetették a kérdést a jogalkotónak, hogy a hatósági igazolvány esetében nem kívánja-e támogatni például a szülő iskolából/óvodából történő hazautazását, illetve a gyermekért történő utazást. A jogalkotó véleménye szerint azonban a szabályozás ebben a formájában megfelelő, ugyanis kifejezetten csak a kíséret idejére kívánják nyújtani ezt a kedvezményt. Emiatt az Önök által hiányolt lehetőséget nem kívánták felvenni a jogszabályba.A Kormányrendelet előírásai a BKK Zrt.-re nézve kötelező érvényűek, ezért azoktól eltérni nem áll módjukban.Budapesten 2010-ben felmerült egy hasonló jellegű javaslat: félárú vonaljegy tanulók, nyugdíjasok, ápolási díjban részesülők számára, azonban a részletes számítások azt mutatták, hogy ennek igen jelentős bevételi kockázatai lennének, amit a tulajdonos (Budapest Főváros Önkormányzata) nem tudott vállalni.A sajátos nevelési igényű gyermekek szülei számára 90%-os kedvezmény biztosítása ezen a kérdésen is túlmutat, és további kérdéseket vet fel. Mivel a kísérő személye bárki lehet, ezért a kedvezményt nem lehet személyhez rendelni. Ha mégis bevezetnék, akkor felmerülne a kérdés, hogy ki legyen a kedvezményezett. Ha csak az egyik szülő, akkor abban az esetben, amikor a másik szülő kísérné a gyermeket, nem járna a kedvezmény.


A kért kedvezmény bevezetésével az önkormányzatnak vagy az államnak nagyobb arányban kellene finanszíroznia a budapesti tömegközlekedés fenntartását, fejlesztését. Erre az előzőekben hivatkozott döntés során a Fővárosi Önkormányzat nem talált forrást.


Az elektronikus jegyrendszert illetően tájékoztatjuk, hogy az elektronikus kártya bevezetése fokozatosan történik meg. A BKK az aktuális teendőkről a megfelelő közlemények útján időben tájékoztatni fogja az érintett ügyfeleket.Budapest, 2018. február 5.

                                  
Tisztelettel a BKK Zrt. megbízásából:


Levelezési csoportkoordinátor

BKÜ Zrt.”Mivel a “tájékoztatást” mint említik is elég lassan kaptunk, ezért már decemberben az EMMI -hez fordultunk.


Ahonnan ezt a tájékoztatást kaptuk:
EMMI támogatja, hogy az ápolási díjon lévő édesanyák is kedvezményes bérlettel utazhassanak!
Idézet a válaszból:
Tárgy: " Tájékoztatás jogszabály-módosítási javaslat Nemzeti Fejlesztési Minisztérium részére történő áttételéről"
"......az Emberi Erőforrások Minisztériuma részére megküldött jogszabály-módosítási javaslatot köszönettel kézhez vettük.
Az érdekvédelmi csoport azon javaslatával, hogy a gyermekük ápolása révén ápolási díjban részesülő kísérők kedvezményes utazási lehetőséget vehessenek igénybe, szakmailag teljes mértékben egyetértünk. Ezen álláspontunkról a hatáskörrel rendelkező Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot is tájékoztattuk."
FOLYTATJUK……

Csoportunk a facebook-on itt található

Csoportunk e-mail címe:  csevecsoport@gmail.com

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések